Moving time  33 минуте

Вријеме  2 сата 42 минуте

Број тачака 333

Uploaded 27.07.2018.

Recorded јул 2018

-
-
1.209 m
1.014 m
0
0,5
1,1
2,19 km

Погледана 234 пут(a), скинута са сервера 7 пут(a)

близу Espluga de Serra, Catalunya (España)

AVENC BARBUIXELL (-28m) i FORAT LA BOU (156mr), Sant Andreu de Serradell, al costat de La Pobla de Segur (Pallars Jussà).

Les dues cavitats pertanyen al municipi de la Conca de Dalt (Prepirineu), a la Serra de Lleràs

He qualificat la ruta de difícil, doncs la pujada a l'Avenc Barbuixell té algun tram aeri i cal fer alguna grimpada. Millor no realitzar l'aproximaxió de nit, doncs costa trobar el camí (marcat amb fites), i hi ha un bon estimball.

INICI: Municipi de Serradell.

RECORREGUT (anada i tornada pel mateix lloc):
Serradell.
Inici corriol davant d'una casa
Bassa
Dreta
Pugem pel mig llera torrent (fites de pedra)
FORAT LA BOU
Visitada aquesta cavitat, retrocedim fins la llera del torrent i ara pujarem per una rampa pedregosa i relliscosa fins a grimpar al capdemunt de la cinglera. Hi ha una fita dalt la cornisa. La tendència primer és a la dreta i després a l'esquerra. Travessem la torrentera i continuem amunt fins a trobar la paret del cingle i la boca en forma de cova de l'AVENC DEL BARBUIXELL. Atenció que als 3 metres ja hi ha el pou de 26 metres. Cal revisar la instal.lació de la capçelera.

- - -
CURIOSITATS:
* FORAT LA BOU: Cova de 156 metres de recorregut prop de Serradell.
Desnivell: 10 (m.)
Recorregut: 156 (m.)
Litologia: Conglomerats
Comarca: Pallars Jussà
Municipi: Conca de Dalt
Gran Unitat: Prepirineu

Descripció: "La boca, de 3 m d'alt i 6 m d'amplada, dóna pas a la galeria principal que durant uns 90 m presenta unes seccions de fàcil progressió; a la meitat del recorregut es troba una zona integrada per gours i amb abundant concreció. Al final de la galeria, un pas estret i en sentit ascendent dóna accés a una cambra superior, trobant-se en un extrem d'ella, un ressalt que porta a una galeria inferior de poc més de 20 m de longitud."

Situació: Hem de sortir de Serradell cap l'oest per un corriol que va flanquejant fins trobar la bassa d'on s'agafa l'aigua del poble, tenim en compte que al llarg del camí anem trobant la manega de PVC de color negre. Des de la bassa hem de tirar amunt per una petita canal i trobem la cavitat a l'esquerra aproximadament a uns 15 minuts des de Serradell.

Història: "El 27 d'agost del 1910, Racovitza, Jeannel, Faura i Rocafort arriben a Serradell. Visiten: Forat Negre i Forat la Bou. Citen per referències, però no sembla que les visitessin: Espluga de Sorta, l'Espluguell. l'Esplugallonga i el Barbuixell.
Al dia següent, 28 d'agost, visiten la cova de Toralla. Thomas Casajuana, en el seu, i possiblement últim escrit espeleològic (2000), fa una breu referència a una campanya de membres del Club Muntanyenc Barcelonès (Llopis, Thomas i d'altres) portada a terme a la zona de Serradell l'any 1946 i que havia quedat pràcticament inèdita. Entre les cavitats explorades i dibuixades, fa esment al Forat La Bou, sense aportar cap dada. Els dies 19 i 20 de març de 1960 és visitada per l'ERE del CE Catalunya, realitzant la topografia que és publicà en la revista Montaña nº60."
- - -

* AVENC BARBUIXELL
Desnivell: 46 (m.)
Profunditat: 28 m
Recorregut: 284 (m.)
Litologia: Conglomerats
Comarca: Pallars Jussà
Municipi: Conca de Dalt
Gran Unitat: Prepirineu
Unitat: Serra de Lleràs
Altitud1166 (m.s.n.m)

Descripció: "Una curta galeria ens situa a la part superior d'una sala de 40X20X20 metres. En aquesta sala s'obren unes galeries de curt recorregut, plenes de sediments. La paret de la sala oposada a la galería d'entrada, està formada per una colada de grans dimensions que baixa del sostre, un cop situats a la part superior d'aquesta colada (+26'40 metres), ens permet explorar dues galeries penjades. Una d'elles és la via Mora formada per una galeria recta de 46'50 metres de longitud, la qual va minvant al llarg del seu recorregut fins a fer-se impenetrable. L'altra és la via de Dalt formada per dues gateres d'entrada que comuniquen amb unes sales esgraonades i amb diverses petites galeries. El desnivell total és de 46'50 metres (-28'30/+18'20) i el recorregut és de 284'80 metres."

Situació: Hem de sortir de Serradell cap l'oest per un corriol que va flanquejant fins trobar la bassa d'on s'agafa l'aigua del poble, al llarg del camí anem trobant la manega de color negre. Des de la bassa hem de tirar amunt per una petita canal on a l'esquerra trobem la boca del Forat la Bou, aprox. 15' des de Serradell. Just abans d'arribar a la boca, cal sortir de la canal per la dreta i pujar per unes rampes pedregoses. Anem trobant algunes fites, ens dirigim cap a l'esquerra i amunt per sota un cingle fins travessar la canal de l'esquerra de la Bou. Pugem per l'altra banda i a peu de paret està la boca, també hi ha una balma que no es veu fins que s'arriba, ja que està tapada per matolls.

Història: Encara que ja es citada en el Recull Espeleològic de Catalunya d'en Faura de l'any 1909, així com també a les excursions realitzades el 1910 i publicades el 1911, aquests no la visitaren pas, ja que el dia 27 d'agost de 1910 en Faura, Jeannel Racovitza i Rocafort, es limitaren a visitar el Forat Negre; el Forat La Bou; l'Espluguell i la cova de Sorta. La primera exploració fou realitzada per l'ERE del CEC l'any 1960. L'any 1992 la SIE del CEA, en el decurs de 5 jornades, compreses entre el 16 de febrer i el 17 de maig realitzen diverses escalades amb l'ajut d'una perxa, aconseguint explorar unes galeries noves situades a la part superior de l'altra banda de la sala."
(EXTRET D'ESPELEOINDEX.COM)

Коментари

    You can or this trail