-
-
129 m
85 m
0
0,7
1,3
2,66 km

Погледана 41 пут(a), скинута са сервера 1 пут(a)

близу Celrà, Catalunya (España)

Entre la fi del món carolingi i l'inici de l'època feudal, dins del que és l'actual municipi de Celrà, es van construir quatre castells a redós dels contraforts septentrionals de les Gavarres: la Torre Desvern, el castell de Celrà i el castell de Barbavella. Aprofitant una situació privilegiada, aquests castells controlaven i defensaven l'accés a la ciutat de Girona, al mateix temps que feien la funció de control i gestió d'un territori ric en recursos naturals i habitat per una població dispersa.
El castell de Palagret, ho deixem per un altre visita.

Iniciem la passejada des de el parquing a la Torre Desvern. Una petita volta per l'entorn i veiem la bassa de Can Marturi.

LA TORRE DESVERN
La torre Desvern o Desbach es troba situada en un lloc proper al castell dels Escala o de Celrà, encara que més enlairada. Malgrat això, no hi hagué històricament cap relació entre les dues fortificacions. L'esvelta i consistent torre romànica amb finestral trifori del mateix estil, els capitells del qual s'atribueixen a l'Arnau Gatell de l'escola de Girona, i almenys una de les peces annexes de la planta baixa daten del segle XII. En alguns pergamins de l'època es coneixia com a Torre de Biure.

Situat a la Torre Desvern, tambè trobem El Parc de les Olors. Visitem el castell de Celra que està molt a prop.

CASTELL DE CELRÀ
Situat sobre la riera de Mavalls, des del castell de Celrà es té un clar control visual de l'actual nucli de Celrà. El seu origen l'hem de situar als voltants del segle X i la propietat era de la seu de Girona. És l'únic castell que encara avui és habitat i es conserva en bon estat. Les diferents reformes que s'hi han anat succeint al llarg del temps han emmascarat la forma original. És una fortificació de planta quadrada amb un pati central on es situa la torre circular. Al voltant del pati s'hi distribueixen les diferents estances del castell. Al llarg del temps el castell va ser conegut pels noms de les diferents famílies de castlans que administraven els drets del castell com ara els Aguiló, els Vinyoles, els Escala o els Foixà. Finalment aquest castell va ser conegut com a can Serra del Castell.


Per continuar la ruta cap al castell de Barbavella seguirem la carretera asfaltada en direcció cap a ponent.

*CASTELL DE BARBAVELLA
El castell de Barbavella, també conegut popularment com el castell dels Carlins o castell dels Moros, es troba situat a ponent del poble de Celrà. Era propietat de l'Hospital nou de Girona.

Edificat dalt d'un turó entre el torrent del Llop i el torrent Vermell, tenia un control directe del pas del congost del riu Ter que comunicava la plana empordanesa amb el pla de Girona. És el castell que es conserva en més mal estat. Tot i així encara es poden endevinar dues estances del castell delimitades per potents murs de més d'un metre de gruix. Al costat nord i oest encara es conserva el fossar que defensava aquest petit castell.
Замак

Torre Desvern

Замак

Castell de Celrà

Замак

Castell de Barbavella

1 comment

  • Слика од Cuca de llum

    Cuca de llum 29.11.2018.

    I have followed this trail  View more

    A tocar de casa hi ha llocs ben interessants com aquests!

You can or this trail