dcve

Број тачака  1146

Uploaded 25.03.2015.

Recorded март 2015

-
-
47 m
-19 m
0
5,8
12
23,13 km

Погледана 1557 пут(a), скинута са сервера 19 пут(a)

близу  Doorn, Utrecht (Nederland)

Begin: Bushalte Doorn Centrum Eind: NS / Busstation Rhenen
Langs de Utrechtse Heuvelrug

We vervolgen de grote lijn Amersfoort-Arnhem bij Doorn en dat is het gebied langs de Utrechtse Heuvelrug. In het centrum passeren we Simon Vestdijk. Hij woonde in Doorn.
De N225, waarover de lijn liep, is druk en ongezellig, maar de paden er omheen zijn prachtig. We beginnen met de lange Postweg die net ten zuiden van de N225 naar Leersum loopt. Men zegt dat hier de paardentram zou hebben gelopen, maar de Postweg is smal en onverhard, dus de N225 komt eigenlijk meer in aanmerking. Hoe het ook zei het pad is mooi en loopt naar het lommerrijke Leersum. We steken hier de N225 over om langs de graftombe van Nellesteyn te gaan. Een pompeuze tombe van de gelijnamige familie die hier een buiten had in de vorm van kasteel Broekhuisen, wat aan de zuidkant van de N225 ligt. Tsja zo groot was het nu eenmaal. In de tombe ligt de rijkaard die zijn tweede leg met zijn huishoudster had, zodat zijn eerste leg naar hun kon kijken, want het ligt precies op de kasteelas.
We stappen voort richting Amerongen, waar we eerst Zuylestein passeren, wat nog in Leersum ligt, maar wel bij Kasteel Amerongen werd ingelijfd. Het was een Ridderhofstad (is een erkend kasteel in Utrecht) en behoorde aan de burgmeester van Utrecht (1549). Het is lang gespaard gebleven maar in WOII is het toch nog verwoest, maar wel weer herbouwd. Eenmaal in Amerongen, arriveren we bij het machtige kasteel Amerongen dat ten zuiden van Amerongen in de uiterwaarden ligt. Het behoorde toe aan de familie van Reede, die in het rampjaar 1672 het kasteel moest verlaten, waarna de boel werd geplunderd en verwoest door de Fransen. Het is geheel herbouwd en staat er prachtig bij.
We lopen richting Elst (U), waar de N225 langs de Rijn loopt, en dus niet fijn om te lopen. Daarom de heuvelrug op om via het Elsterbos naar Plantage Willem III te lopen. Je vindt hier grafheuvels en de tabaksplantage die zich destijds op de zuidhellingen van de Utrechtse heuvelrug bevond. De grafheuvels komen uit de bronstijd (4000 jaar oud dus) en je vindt er in dit gebied zo’n 400. Voor archeologisch onderzoek is een enkele afgegraven voor datering, wat aardewerk en speerpunten. Als we er langslopen zien we mooie ronde bulten in het landschap. Als je over de Plantage loopt, kijk je uit over de heuvelrug naar de Rijn in de verte. Heel bijzonder.
We dalen weer af naar de N224 in Rhenen, waar de Cuneratoren in de steigers staat (2015). Het trammetje liep dwars door het dorp en zal het station Rhenen waar we stoppen hebben aangedaan om langs de Grebbeberg te kunnen lopen. Bedenk dat de tram hier vlak langs het water liep (zie zwart-wit foto) om de hoogteverschillen minimaal te houden.

View more external

Brons van Simon Vestdijk in zijn woonplaats Doorn
Boom aan de Postweg in Doorn
Tombe van Nellestein
Michael kerk in Leersum
Gemeentehuis Leersum
Achterweg in Leersum
Zuylenstein in Amerongen
Zuylensteinweg in Amerongen
Kruising Kersweg Lekdijk met ANWB wijzer in Amerongen
De Waterburcht Amerongen
Uitkijkpost over de Bovenpolder
Amerongse Bovenpolder
Molen De Wissel in Elst (U)
Grafheuvel
Herten op de Plantage Willem III
Station Kesteren wat vroeger een knooppunt vormde met de lijn uit Amersfoort

Коментари

    You can or this trail