gjvidrija

Moving time  један сат 2 минуте

Вријеме  један сат 6 минуте

Број тачака 858

Uploaded 26.09.2018.

Recorded септембар 2018

-
-
491 m
162 m
0
1,3
2,5
5,03 km

Погледана 36 пут(a), скинута са сервера 0 пут(a)

близу Idrija, Idrija (Slovenija)

Gimnazija Jurija Vege v Idriji je bila ustanovljena že leta 1901 kot prva slovenska realka. Poimenovana je bila po enem največjih slovenskih matematikov, Juriju Vegi.
V magazinu obratuje Mestna knjižnica in čitalnica Idrija, Plesni klub Idrija ter razne razstave. Gledališča pa zdaj obratuje kot gledališče in kino. Zgrajen je bil v 2. polovici 18. stoletja.
Antonijev rov je iz leta 1500 in slovi kot eden najstarejših ohranjenih vhodov v rudnik v Evropi in je tudi najstarejši del idrijskega rudnika. Temperatura v rudniku je okoli 13 °C. Dolžina poti je okoli 1200 m. Najnižja točka je 96 m pod površjem oziroma 22 m pod nivojem Antonijevega rova.
Idrijska kamšt je črpalna naprava v idrijskem rudniku živega srebra z največjim lesenim kolesom v Evropi. Kamšt je rudarsko poimenovanje črpalke na vodni pogon za črpanje jamske vode, značilne za Idrijo. Ime izhaja iz nemške besede »Kunst« (umetnost).
Zavila je območje hiš v Idriji. Imenuje se po t.i "Vili" ki je bila zgrajena v 19. stoletju
Na Rožnem hribu nad Idrijo se kot premišljena urbanistična dominanta mesta dviga cerkev svetega Antona Padovanskega, ki jo dopolnjuje imenitna scenska zasnova Kalvarije na vzpetini nad cerkvijo. Svetišče in Kalvarija sta idealno usklajeni z narav­no konfiguracijo terena in nudita široke razglede na mesto in okolico.
Idrijska rudarska hiša je vrsta arhitekturne gradnje, ki je značilna za območje mesta Idrije. Medtem ko je meščanski sloj živel v centru mesta, pa so idrijski rudarji živeli v t. i. rudarskih hišah, ki so bile postavljene na pobočja mesta. Skoraj v celoti so lesene, z izjemo kamnitih temeljev, zidane kleti, notranjih kuhinj in vež. Zunanje stene so sestavljene iz desk, obitih z letvami, ki so ometane in pobeljene z apnom.

Коментари

    You can or this trail