-
-
880 m
592 m
0
5,6
11
22,5 km

Погледана 451 пут(a), скинута са сервера 30 пут(a)

близу Sant Bartomeu del Grau, Catalunya (España)

[CA]  Sant Bartomeu del Grau. PR C-223 o ruta de les RieresUn molt bonic i llarg recorregut que discorre entre les rieres del terme de Sant Bartomeu del Grau, en un entorn fresc i ombrívol, sovint enclotat, que fa servir bàsicament corriols sinuosos i camins sota bosc. En tenir el traçat una clara forma de vuit és possible escurçar l’excursió al mateix Sant Bartomeu.

Ruta senyalitzada.
Es pot accedir a Sant Bartomeu del Grau amb vehicle propi per la carretera BV-4601 (Vic-Perafita). La població està comunicada amb Vic i Berga per les línies d’autobús Berga-Vic

0,00 km (855 m). Aparcament de vehicles situat a la carretera BV-4601, a l’entrada nord de la població, on un pal amb banderoles indica l’inici del sender PR C-223, les marques blanques i grogues del qual s’aniran seguint. Se surt en direcció SO, seguint un camí que discorre cap a ponent entre arbredes i camps d’herba.

0,54 km (817 m) 9 min. Es deixa el camí i s’agafa el corriol que surt a l’esquerra en direcció SO. Mig quilòmetre enllà se surt al camí asfaltat de les Ferreres, que se seguirà cap a l’esquerra (S) durant uns metres fins que s’agafa un trencant a l’esquerra (E, 1,11 km, 802 m). Es baixa, es passa la riera del Pont Gran i es torça al sud. Mes avall, el camí salta dos cops el curs del torrent.

2,55 km (739 m) 35 min. Runes del vell molí de la Codina. Es continua cap al sud, seguint l’aigua. El curs de la riera s’enfonsa a la dreta. S’arriba, així, a les Baumes (3,10 km, 730 m), on, fent petites giragonses, el camí baixa arran d’aigua. Poc més enllà, es torna a pujar pel marge esquerre del torrent; al capdamunt –sempre cap al sud- es passa a frec de balç, per la qual cosa cal anar amb compte. A l’alçada del rec de Pol es torna a baixar a la riera, que a partir d’aquest indret rep el nom de les Llobateres. Es continua aigua avall.

5,55 km (609 m). 1 h 15 min. En un entorn on afloren les margues blaves característiques de la depressió central catalana i que arriben fins als límits orientals de la plana d’Osona, se surt en un camí ample que se segueix cap al SE, en pujada i allunyant-se del curs de la riera. Se surt en una cruïlla (5,91 km, 646 m); es continua cap al S, ara en baixada, pel trencant de la dreta de tot: es fa una ziga zaga i se surt a la cua del pantà de Vilatortella, que cal travessar (6,28 km, 594 m); es voreja deixant a la dreta la carretera C-154 (a tocar); es gira al NE, es creua la riera de Sant Bartomeu i, per la costa del Soler, es remunta cap al nord, ara per la solana.

7,94 km (678 m) 1 h 55 min. Es passen les runes de la Solana. A l’altra banda de la riera es veu el Mas Martí, l’accés al qual es deixa a mà dreta (E) una mica més amunt (8,63 km). Es passa pel mig del mas de la Vall (8,90 km, 714 m) i, 220 m després, es deixa la pista i s’agafa el camí de l’esquerra (N) que voreja la costa de la Vall. Ja sota Sant Bartomeu, es flanqueja a la dreta i se surt a la carretera BV-4601, on es troba el recorregut del GR 3 que s’acompanyarà fins a sobre la font del Vicari, i per on s’entra al poble.

11,38 km (877 m) 2 h 53 min. Sant Bartomeu del Grau, plaça del Dr. Griera, passat l’ajuntament. Es gira a la dreta (NE) pel carrer del Mig i se surt de la població. A tocar de la masia del Vilar (11,86 km) es gira a la dreta pel mig d’un frondós alzinar.

12,11 km (856 m) 3 h 3 min. Es deixa la pista i s’agafa un corriol a l’esquerra (N) que baixa pronunciadament fins a la bassa de la font del Vicari (12,65 km, 789 m), on es desemboca en un camí que s’agafa en pujada (N). Més amunt (12,92 km, 783 m), al costat d’una franja de roca, es deixa a la dreta el camí per on se’n va el GR 3.

Se surt al camí de la carretera Vella de Sant Bartomeu (13,48 km, 695 m) que se seguirà cap a l’esquerra (S); es passen els recs del Vilar, el de la Tuta, es deixa una desviació a la dreta i, cap al NE, es va seguint el camí que flanqueja el vessant de llevant de la Tuta. Mica a mica, la vall es va enfonsant; a l’altra banda, dalt d’un turó, s’observa l’ermita de Santa Perpètua, més endavant, el pla d’Osona amb Manlleu i Santa Maria de Corcó al fons; al nord, el cingles del serrat d’Argelagós. La pista gira a ponent.

16,35 km (732 m) 4 h 5 min. Pla del Terme. Es deixa la pista (que es bifurca) i, per un corriol, es baixa cap a l’oest i, després, cap al nord fins a la pista del camí vell de Sant Bartomeu a Sobremunt, on es troba el sender PR C-46 (16,84 km, 625 m). Es gira a l’esquerra (O) seguint la pista, es passa el torrent del Pujol i s’arriba a l’embassament de la riera dels Sorreigs (km 17,80, 646 m), al costat del vell mas del Miolet. A la cua de l’embassament es deixa la pista i s’agafa un camí que surt a l’esquerra, passa per sota les balmes i creua dos cops la riera.

Per un corriol, es remunta fortament la riba de ponent de la riera i se surt en un pla (18,52 km, 668 m), on es troba un camí ample que puja de la riera, a l’altra banda de la qual, a ponent, es veuen els edificis de la masia i del molí de Guiteres. Es continua pel camí, ara cap al sud, es troba la pista de Can Guiteres i es creua el torrent de Rimbau.

18,98 km (673 m) 4 h 40 min. Atenció, després de passar el torrent es deixa la pista principal i s’agafa el camí que puja cap a la dreta en direcció sud. Es passa el torrent del Vilaró i, per la dreta (O) es remunta el vessant de ponent de la vall fent una ziga-zaga. Al capdamunt, el camí torça al sud de nou i desemboca en el camí dels Solans, que se segueix en pujada fins a sota la masia.

Quan el camí gira al SE, es deixa i s’agafa un corriol que, evitant la casa -que quedarà a l’esquerra (E)-, condueix fins al pla del Pujol. Se surt, així, en una cruïlla on s’agafa el trencant de la dreta de tot (S). A llevant, a l’altra banda dels extensos prats de pastura, es divisa l’elegant masia del Pujol. Ja a tocar de Sant Bartomeu, se surt a la carretera BV-4601, que es pren cap a l’esquerra en direcció al poble.

22,50 km (855 m) 5 h 40 min. Sant Bartomeu del Grau, aparcament de vehicles del punt d’inici del recorregut. Fi de l’itinerari.Més informació

[ES] Sant Bartomeu del Grau. PR C-223 o Ruta de las RierasUn muy bonito y largo recorrido que discurre entre los arroyos del término de Sant Bartomeu, en un entorno fresco y sombrío, a menudo hundido, que utiliza básicamente senderos sinuosos y caminos bajo bosque. Al tener el trazado una clara forma de ocho es posible acortar la excursión en el mismo Sant Bartomeu.
Ruta señalizada.
Se puede acceder a Sant Bartomeu con vehículo propio por la carretera BV-4601 (Vic-Perafita). La población está comunicada con Vic y Berga por las líneas de autobús Berga-Vic

0,00 km (855 m). Aparcamiento de vehículos situado en la carretera BV-4601, en la entrada norte de la población, donde un poste con banderolas indica el inicio del sendero PR C-223, las marcas blancas y amarillas del cual se irán siguiendo. Se sale en dirección SO, siguiendo un camino que discurre hacia poniente entre arboledas y campos de hierba.

0,54 km (817 m) 9 min. Se deja el camino y toma el sendero que sale a la izquierda en dirección SO. Medio kilómetro más allá se sale al camino asfaltado de Les Ferreres, que se seguirá hacia la izquierda (S) durante unos metros hasta que se toma un desvío a la izquierda (E, 1,11 km, 802 m). Se baja, se pasa al arroyo del Pont Gran y se tuerce al sur. Más abajo, el camino salta dos veces el curso del torrente.

2,55 km (739 m) 35 min. Restos del viejo molino de La Codina. Se continúa hacia el sur, siguiendo el agua. El curso del arroyo se hunde a la derecha. Se llega, así, a Les Baumes (3,10 km, 730 m), donde, describiendo pequeñas curvas, el camino baja junto al agua. Poco más allá, se vuelve a subir por el margen izquierdo del torrente; en lo alto -siempre hacia el sur- se pasa muy cerca de un precipicio, por lo que hay que tener cuidado. A la altura del riego de Pol se vuelve a bajar hasta el arroyo, que a partir de este lugar recibe el nombre de Les Llobateres. Se continúa aguas abajo.

5,55 km (609 m). 1 h 15 min. En un entorno donde afloran las margas azules características de la depresión central catalana y que llegan hasta los límites orientales de la llanura de Osona, se sale en un camino ancho que se sigue hacia el SE, en subida y alejándose del curso de arroyo. Se sale en un cruce (5,91 km, 646 m); se continúa hacia el S, ahora en bajada, por el desvío de la derecha del todo: se describe un zigzag y se sale en la cola del pantano de Vilatortella, que hay que atravesar (6,28 km, 594 m); se bordea dejando a la derecha la carretera C-154; se gira al NE, se cruza el arroyo de Sant Bartomeu y, por la Costa del Soler, se remonta hacia el norte, ahora por la solana.

7,94 km (678 m) 1 h 55 min. Se pasan los restos de la masía de la Solana. Al otro lado del arroyo se ve el Mas Martí, el acceso al cual se deja a mano derecha (E) un poco más arriba (8,63 km). Se pasa enmedio del Mas dela Vall (8,90 km, 714 m) y, 220 metros después, se deja la pista y se toma el camino de la izquierda (N) que bordea la costa de La Vall. Ya debajo de Sant Bartomeu, se flanquea a la derecha y se sale a la carretera BV-4601, donde se encuentra el recorrido del GR 3 que se acompañará hasta la fuente del Vicari, por donde se entra al pueblo.

11,38 km (877 m) 2 h 53 min. Sant Bartomeu, plaza del Dr. Griera, pasado el ayuntamiento. Se gira a la derecha (NE) por la calle del Mig y se sale de la población. Junto a la masía del Vilar (11,86 km) se gira a la derecha por medio de un frondoso encinar.

12,11 km (856 m) 3 h 3 min. Se deja la pista y se toma un sendero a la izquierda (N) que baja pronunciadamente hasta la balsa de la Font del Vicari (12,65 km, 789 m), donde se desemboca en un camino que se toma en subida (N). Más arriba (12,92 km, 783 m), junto a una franja de roca, se deja a la derecha el camino por donde se va el GR 3.

Se sale al camino de la carretera Vella de Sant Bartomeu (13,48 km, 695 m) que se seguirá hacia la izquierda (S); se pasan los riegos de El Vilar, el de la Tuta, se deja un desvío a la derecha y, hacia el NE, se va siguiendo el camino que flanquea la vertiente de levante de la Tuta. Poco a poco, el valle se va hundiendo; en el otro lado, sobre una colina, se observa la ermita de Santa Perpètua, más adelante, la llanura del Pla d’Osona con Manlleu y Santa Maria de Corcó al fondo; al norte, los riscos de la sierra d’Argelagós. La pista gira a poniente.

16,35 km (732 m) 4 h 5 min. Pla del Terme. Se deja la pista (que se bifurca) y, por un sendero, se baja hacia el oeste y, después, hacia el norte hasta la pista del camino viejo que une Sant Bartomeu con Sobremunt, donde se encuentra el sendero PR C-46 (16,84 km, 625 m). Se gira a la izquierda (O) siguiendo la pista, se pasa el torrente de El Pujol y se llega al embalse del arroyo de Sorreigs (km 17,80, 646 m), junto al viejo Mas del Miolet. En la cola del embalse se deja la pista y se toma un camino que sale a la izquierda, pasa por debajo de las grutas y cruza dos veces el arroyo.

Por un sendero, se sube fuertemente la orilla de poniente del arroyo y se sale en un llano (18,52 km, 668 m), donde se encuentra un camino ancho que proviene del arroyo. Al otro lado, a poniente, se ven los edificios de la masía y del molino de Guiteres. Se continúa por el camino, ahora hacia el sur, se encuentra la pista de Can Guiteres y se cruza el torrente de Rimbau.

18,98 km (673 m) 4 h 40 min. Atención, después de pasar el torrente se deja la pista principal y toma el camino que sube hacia la derecha en dirección sur. Se pasa el torrente de El Vilaró y, por la derecha (O) se remonta la ladera de poniente del valle haciendo un zigzag. En lo alto, el itinerario tuerce al sur de nuevo y desemboca en el camino de Solans, que se sigue en subida hasta debajo de la masía.

Cuando el camino gira al SE, se deja y se toma un sendero que, evitando la casa -que quedará a la izquierda (E)-, conduce hasta el llano de El Pujol. Se sale, así, en un cruce donde se toma el desvío de la derecha del todo (S). A levante, al otro lado de los extensos prados de pasto, se divisa la elegante masía de la El Pujol. Ya cerca de Sant Bartomeu, se sale a la carretera BV-4601, que se toma hacia la izquierda en dirección al pueblo.

22,50 km (855 m) 5 h 40 min. Sant Bartomeu del Grau, aparcamiento de vehículos y punto de inicio del recorrido. Fin del itinerario.
Más información
Font: Generalitat de Catalunya, 30/10/2019

Orijentir

Sant Bartomeu de Grau

Orijentir

Molí de la Codina

Orijentir

Ajuntament de Sant Bartomeu del Grau

Orijentir

La Vall

Orijentir

La Solana

Orijentir

Pantà de Vilatortella

Orijentir

Mas Miolet

Orijentir

Embassada de Sorreigs

Orijentir

Molí de Guiteres

Коментари

    You can or this trail