Moving time  3 сата 35 минуте

Вријеме  4 сата 28 минуте

Број тачака 3328

Uploaded 04.12.2018.

Recorded децембар 2018

-
-
24 m
2 m
0
4,8
9,7
19,37 km

Погледана 97 пут(a), скинута са сервера 2 пут(a)

близу Scherpenzeel, Gelderland (Nederland)

Mooie route. Etappe 5 van het Utrechtpad (SP 13) van Scherpenzeel naar Veenendaal. De route gaat hoofdzakelijk over de dijk van de Grebbelinie. Onderweg wordt het kasteel Renswoude aan gedaan. Alsmede passeert u een tweetal Forten.

De auto in Scherpenzeel geparkeerd en met de streekbus Syntus X80 vanuit de Kerkewijk in Veenendaal weer terug.

In een landschap waar water vaak het grote probleem is geweest, wandelt u richting Gelderse Vallei. Het is een oud gletsjerdal die als het ware een kom vormt tussen Veluwemassief en Utrechtse Heuvelrug waar het grondwater zich verzamelt. Er zijn dan ook beken te overvloed en u passeert de Fliertse Beek, Lunterse Beek en Munnikenbeek. Op de grens van Gelderland en Utrecht liggen onderdelen van de Grebbelinie: Fort aan de Buursteeg en het Werk aan de Daatselaar. U maakt een klein uitstapje naar kasteel Renswoude met het Grand Canal. Het lijkt op het Grand Canal van Versailles, wel kleiner maar niet minder mooi.

Eeuwenlang was de Gelderse Vallei het toneel van overstromingen. Doordat de waterstand in de Rijn veel hoger was dan die van het IJsselmeer, bezweek de dijk bij Rhenen regelmatig. Het water kon ongehinderd de vallei instromen, zelfs tot in de stad Amersfoort. In 1652 werd daarom een slaperdijk aangelegd tussen de Amerongse Berg en de Emminkhuizerberg, dwars door de Gelderse Vallei. De Slaperdijk werd zo genoemd, omdat ze haar rustende bestaan slechts verloor als de Grebbedijk doorbrak. In de 18e eeuw werd tussen Rhenen en Amersfoort een verdedigingsstelsel, de Grebbelinie aangelegd. Dankzij de Slaperdijk kon de lager gelegen Gelderse Vallei ten oosten van de linie eenvoudig onder water worden gezet om de vijand tegen te houden.
slika

Scherpenzeel - Groeperlaan

slika

Lunterse Beek

slika

Boere hoeve De Kleine Fliert

slika

Grebbelinie - Groeperkade

slika

Werk aan de Engelaar

slika

Cafe Restaurant de Dennen

slika

Werk aan de Daatselaar

slika

Veenderbeek

slika

Natuurgebied kasteel Renswoude

slika

Kasteel Renswoude

slika

Vrije uitloop kippen

slika

Fort aan de Buursteeg

Bezoekerscentrum en restaurant de Grebbelounge
slika

Veenendaal - onder de A12 door

slika

Einde etappe 5 van het Utrechtpad SP 13

Коментари

    You can or this trail