• Слика од Ruta de Sant Quintí. De la Valldan a Avià, el castell de l'Espunyola i Sant Quintí de Montclar
  • Слика од Ruta de Sant Quintí. De la Valldan a Avià, el castell de l'Espunyola i Sant Quintí de Montclar

Вријеме  један сат 40 минуте

Број тачака 4509

Uploaded 28.04.2014.

Recorded март 2008

-
-
754 m
595 m
0
5,8
12
23,23 km

Погледана 1688 пут(a), скинута са сервера 38 пут(a)

близу Berga, Catalunya (España)

[CA] Ruta de Sant Quintí. De la Valldan a Avià, el castell de l'Espunyola i Sant Quintí de Montclar
La ruta arriba fins a l'església romànica de Sant Quintí de Montclar, actualment enrunada, entre boscos de pins i alzines, prats i camps de conreu. També es contempla l'església parroquial de Sant Martí d'Avià i el castell medieval de l'Espunyola. Durant el recorregut, es tenen bones vistes de les serres del Catllaràs, del Picancel, de Queralt, dels Lladres, els rasos de Peguera i els cingles de les Tres Maries (Serrapinyana, Sant Salvador i Capolat).
Ruta senyalitzada parcialment.

Se surt de Berga per la carretera C-26 en direcció a Solsona i s'arriba al barri de la Valldan, on comença l'excursió.

0,00 km (690 m). La Valldan. Des de la plaça de l'antic Ajuntament de la Valldan -actualment l'escola biblioteca del barri-, es parteix a ponent per un lateral de la carretera de Solsona (la C-26) per trencar a l'esquerra pocs metres després vorejant per la dreta una casa. En el següent encreuament, es gira a mà dreta (SO) prenent una pista cimentada que porta a l'església de Sant Bartomeu de la Valldan (km 0,60, 704 m). Des d'aquí, se segueix en el mateix sentit de la marxa (SO), es passa per un túnel, es travessa la carretera del Molí i es deixen dues pistes a esquerra i a dreta. Bones vistes al nord de Queralt, la serra dels Lladres i les Tres Maries.

1,43 km (698 m). Cruïlla al barri de la Creu (Avià). Es pren la segona desviació de l'esquerra (SO; rètol indicador cap a Avià), que, després de deixar a l'esquerra la font d'Avià, davalla a la carretera de Cal Rosal a Avià (km 2,01, 660 m): cal creuar-la i pujar en la mateixa direcció (SE) per una pista cimentada que hi mena de nou en 170 m. Se segueix a l'esquerra (S) i, transcorreguts uns metres per la carretera, es gira a mà esquerra (SE) pel carrer del Portal i s'entra al nucli antic d'Avià (indicacions). Es continua per sota del Portal i es desemboca -per un darrer tram d'escales- al carrer Abat Oliva, que per la dreta, i passant per la plaça i el carrer Padró, duu fins a l'església parroquial de Sant Martí d'Avià.

2,61 km (676 m). Plaça de l'Església. S'agafa la carretera de davant del temple a la dreta (O), de baixada, i es gira tot seguit a l'esquerra (S/SE) pel següent carrer. En uns metres, es trenca a la dreta (S/SO) per una pista que passa per la dreta del cementiri i es dirigeix a Guarans (pal indicador) seguint els senyals blancs i vermells del GR 1. Es deixa una pista a la dreta (NO; km 2,91, 661 m). En travessar la riera de Graugés (km 3,23, 636 m), es deixa a l'esquerra (SE) l'accés a cal Colell, un altre desviament a la dreta (O) i es puja entre camps i boscos d'alzines, pins i roures en direcció sud. Un cop passat Guarans, s'arriba a la cruïlla homònima.

4,53 km (681 m). Cruïlla de Guarans (pal indicador): es prossegueix recte (S) seguint el GR 1 cap a Casancots travessant una pista. Atenció! De seguida cal abandonar la pista i el GR per prendre un camí de la dreta (O/NO; km 4,63, 676 m), poc visible al principi i senyalitzat amb marques de pintura groga que se seguiran a partir d'ara, que passa per sobre d'una gran codina de pedra i s'endinsa al bosc.

4,90 km (657 m). Bifurcació: se segueix a ponent (SO) pel camí de la dreta. En el següent encreuament (km 5,33, 647 m), es deixa un camí que puja a la dreta (N/NE) i es descendeix a l'esquerra (SO) fins a desembocar a una pista (km 5,58, 636 m): cal baixar-hi per l'esquerra (SE).

5,82 km (623 m). Cruïlla a la riera de Clarà. Es retroba el GR 1, que se segueix remuntant per la dreta (SO) en direcció a Sant Llorenç de Morunys i al Pont de Montanyana (pal indicador). Sense deixar la pista principal, s'accedeix a cal Puxot, parcialment cremat, com part del bosc que l'envolta, pels devastadors incendis de 1994 que castigaren el baix Berguedà.

6,78 km (639 m). Bifurcació vora cal Puxot: es deixa una pista que davalla per l'esquerra (S/SO), per on es tornarà més tard, i es continua planejant per la de la dreta (O) seguint els senyals del GR. Es deixen diversos trencalls secundaris que menen a camps i pastures. Bona panoràmica al nord del Catllaràs, els rasos de Peguera, les serres de Queralt i dels Lladres i de les Tres Maries. Després de deixar dos desviaments consecutius a mà dreta (N/NO; km 7,92, 684 m i km 8,02, 689 m), s'arriba al mas de l'Espunyola (km 8,22, 702 m), on cal trencar a l'esquerra (NO/O) per una pista que passa arran del paller seguint el GR 1 i les marques de pintura groga.

8,61 km (695 m). Es desemboca al revolt d'una pista, que es pren a l'esquerra (O) de baixada per, pocs metres després, abandonar el GR 1 -que se'n va per un camí de la dreta (O)- i seguir a migdia. Es deixen dues desviacions a l'esquerra (SE) i se segueix fins a can Font.

9,76 km (711 m). Can Font. Bifurcació. Es davalla a l'esquerra (SO) per la pista principal i es passa vora el castell de l'Espunyola (km 10,11, 715 m). Se surt al revolt d'una pista (km 11,10, 716 m), que s'agafa a la dreta (S/SE) i que, a partir dels Fontirons, esdevé asfaltada.

11,94 km (753 m). Es desemboca a la carretera que uneix l'Espunyola amb Casserres (la BV-4131): cal prendre-la a l'esquerra (SE). Després de deixar a la dreta (O) el trencall que duu a Montclar, i a l'inici d'un revolt a la dreta, es trenca a mà esquerra (NE; km 12,52, 743 m) per una carretera que passa per la dreta de la casa del Corral de Canudes (Camí del Juncà; rètol indicador).

13,63 km (705 m). Bifurcació. Es deixa la carretera i es gira a l'esquerra (N/NO; rètol indicador) per una pista que mena al mas dels Plans de Sant Quintí i que descendeix amb força fent ziga-zagues fins a la riera de Santquintí (abans d'arribar-hi, al km 15,16, es deixa una pista que remunta a la dreta; E/NE). Un cop travessada la riera, es puja fins a les runes del mas i l'església romànica de Sant Quintí de Montclar.

15,66 km (606 m). Mas i església de Sant Quintí de Montclar. A la dreta (NE) de la pista, i vorejant el temple, surt la variant de Clarà que, juntament amb el camí que es deixarà també a la dreta (NE) al km 16,10 (609 m), permetria perllongar l'itinerari passant pel molí de Bellús, Graugés i Santa Maria d'Avià (cap dels dos desviaments està indicat!). Cal seguir ascendint cap al NE per la pista principal fins a tornar de nou a l'encreuament de cal Puxot (km 16,46, 639 m), des d'on es desfà el camí fins al barri de la Valldan.

23,24 km (690 m). La Valldan, punt de partida i final de l'itinerari.
Més informació

[ES] Ruta de Sant Quintí. De la Valldan a Avià, el castillo de L'Espunyola y Sant Quintí de Montclar
La ruta llega hasta la iglesia románica de Sant Quintí de Montclar, actualmente en ruinas, entre bosques de pinos y encinas, prados y campos de cultivo. También se contempla la iglesia parroquial de Sant Martí d'Avià y el castillo medieval de L'Espunyola. Durante el recorrido, se tienen buenas vistas de las sierras del Catllaràs, del Picancel, de Queralt, de Els Lladres, Els rasos de Peguera y los riscos de Les Tres Maries (Serrapinyana, Sant Salvador y Capolat).
Ruta señalizada parcialmente.

Se sale de Berga por la carretera C-26 en dirección a Solsona y se llega al barrio de la Valldan, donde comienza la excursión.

0,00 km (690 m). La Valldan. Desde la plaza del antiguo Ayuntamiento de la Valldan -actualmente la escuela biblioteca del barrio-, se parte a poniente por un lateral de la carretera de Solsona (la C-26) para girar a la izquierda pocos metros después bordeando por la derecha una casa. En el siguiente cruce, se gira a mano derecha (SO) tomando una pista de cemento que lleva a la iglesia de Sant Bartomeu de la Valldan (km 0,60, 704 m). Desde aquí, se sigue en el mismo sentido de la marcha (SO), se pasa por un túnel, se cruza la carretera del Molí y se dejan dos pistas a izquierda y a derecha. Buenas vistas al norte de Queralt, la sierra de Els Lladres y Les Tres Maries.

1,43 km (698 m). Cruce en el barrio de la Creu (Avià). Se toma el segundo desvío de la izquierda (SO; cartel indicador hacia Avià), que, después de dejar a la izquierda la fuente de Avià, desciende a la carretera de Cal Rosal a Avià (km 2,01, 660 m): hay que cruzarla y subir en la misma dirección (SE) por una pista de cemento que en 170 m desemboca de nuevo en la carretera. Se sigue a la izquierda (S) y, transcurridos unos metros por la carretera, se gira a mano izquierda (SE) por la calle del Portal y se entra en el casco antiguo de Avià (indicaciones). Se continúa por debajo del Portal y se desemboca -por un último tramo de escaleras- en la calle Abat Oliva, que por la derecha, y pasando por la plaza y la calle Padró, lleva hasta la iglesia de Sant Martí d'Avià.

2,61 km (676 m). Plaza de L'Església. Se coge la carretera de enfrente del templo a la derecha (O), de bajada, y se gira a continuación a la izquierda (S/SE) por la siguiente calle. En unos metros, se gira a la derecha (S/SO) por una pista que pasa por la derecha del cementerio y se dirige a Guarans (poste indicador) siguiendo las señales blancas y rojas del GR 1. Se deja una pista a la derecha (NO; km 2,91, 661 m). Al atravesar el arroyo de Graugés (km 3,23, 636 m), se deja a la izquierda (SE) el acceso a Cal Colell, otro desvío a la derecha (O) y se sube entre campos y bosques de encinas, pinos y robles en dirección sur. Una vez pasado Guarans, se llega al cruce homónimo.

4,53 km (681 m). Cruce de Guarans (poste indicador): se sigue recto (S) siguiendo el GR 1 hacia Casancots atravesando una pista. Atención! Enseguida hay que abandonar la pista y el GR para tomar un camino de la derecha (O/NO; km 4,63, 676 m), poco visible al principio y señalizado con marcas de pintura amarilla que se seguirán a partir de ahora, que pasa por encima de una gran roca y se adentra en el bosque.

4,90 km (657 m). Bifurcación: se sigue a poniente (SO) por el camino de la derecha. En el siguiente cruce (km 5,33, 647 m), se deja un camino que sube a la derecha (N/NE) y se desciende a la izquierda (SO) hasta desembocar en una pista (km 5,58, 636 m), por donde se baja a la izquierda (SE).

5,82 km (623 m). Cruce en el arroyo de Clarà. Se reencuentra el GR 1, que se sigue remontando por la derecha (SO) en dirección a Sant Llorenç de Morunys y el Pont de Montanyana (poste indicador). Sin dejar la pista principal, se accede a Cal Puxot, parcialmente quemado, como parte del bosque que lo rodea, por los devastadores incendios de 1994 que castigaron el bajo Berguedà.

6,78 km (639 m). Bifurcación junto a Cal Puxot: se deja una pista que desciende a la izquierda (S/SO), por donde se volverá más tarde, y se sigue llaneando por la de la derecha (O) siguiendo las señales del GR. Se dejan varios desvíos secundarios que conducen a campos y pastos. Buena panorámica al norte del Catllaràs, Els rasos de Peguera, las sierras de Queralt y de Els Lladres y de Les Tres Maries. Tras dejar dos desvíos consecutivos a mano derecha (N/NO; km 7,92, 684 m y km 8,02, 689 m), se llega a la masía de L'Espunyola (km 8,22, 702 m), donde hay que girar a la izquierda (NO/O) por una pista que pasa por el lado del pajar siguiendo el GR 1 y las marcas de pintura amarilla.

8,61 km (695 m). Se desemboca en la curva de una pista, que se toma a la izquierda (O) de bajada para, pocos metros después, abandonar el GR 1 -que se va por un camino de la derecha (O)- y seguir a mediodía. Se dejan dos desvíos a la izquierda (SE) y se sigue hasta Can Font.

9,76 km (711 m). Can Font. Bifurcación. Se desciende a la izquierda (SO) por la pista principal y se pasa junto al castillo de L'Espunyola (km 10,11, 715 m). Se sale a la curva de una pista (km 11,10, 716 m), que se toma a la derecha (S/SE) y que, a partir de Els Fontirons, está asfaltada.

11,94 km (753 m). Se llega a la carretera que une L'Espunyola con Casserres (la BV-4131): hay que tomarla a la izquierda (SE). Tras dejar a la derecha (O) el desvío que lleva a Montclar, y al inicio de una curva a la derecha, se gira a mano izquierda (NE; km 12,52, 743 m) por una carretera que pasa por la derecha de la casa del Corral de Canudes (Camí del Juncà; cartel indicador).

13,63 km (705 m). Bifurcación. Se deja la carretera y se gira a la izquierda (N/NO; cartel indicador) por una pista que lleva a la masía de Els Plans de Sant Quintí y que desciende con fuerza haciendo zigzags hasta el arroyo de Santquintí (antes de llegar, en el km 15,16, se deja una pista que remonta a la derecha; E/NE). Una vez atravesado el arroyo, se sube hasta las ruinas de la casa y la iglesia románica de Sant Quintí de Montclar.

15,66 km (606 m). Masía y iglesia de Sant Quintí de Montclar. A la derecha (NE) de la pista, y bordeando el templo, sale la variante de Clarà que, junto con el camino que se dejará también a la derecha (NE) en el km 16,10 (609 m), permitiría prolongar el itinerario pasando por el molino de Bellús, Graugés y Santa Maria d'Avià (ninguno de los dos desvíos está indicado!). Hay que seguir ascendiendo hacia el NE por la pista principal hasta volver de nuevo al cruce de Cal Puxot (km 16,46, 639 m), desde donde se deshace el camino hasta el barrio de la Valldan.

23,24 km (690 m). La Valldan, punto de partida y final del itinerario.
Más información

[EN] Ruta de Sant Quintí. From La Valldan to Avià, the castle of L'Espunyola and Sant Quintí de Montclar
This route brings you to the Romanesque church of Sant Quintí de Montclar through forests of pine and oak, green fields and cultivated land. You also see the church of Sant Martí d'Avià and the medieval castle of L'Espunyola. During the itinerary you get lovely views of the mountains of Queralt, La Garreta, Els Tossals and Els Rasos de Peguera.
Partially marked trail.
More information

Font: Generalitat de Catalunya, 19/12/08

Waypoint

La Valldan

TP - 15/04/2008 1:08:59
Waypoint

Església de Sant Bartomeu de la Valldan

TP - 15/04/2008 1:09:19
Waypoint

Església de Sant Martí d'Avià

TP - 15/04/2008 1:10:23
Waypoint

Castell de l'Espunyola

TP - 15/04/2008 1:10:39
Waypoint

Església de Sant Quintí de Montclar

TP - 15/04/2008 1:10:47

Коментари

    You can or this trail